STAND DE PROBA HIDRAULICA


DESTINATIE

Standul de probe hidraulice se utilizează în principal la probarea hidraulică a recipienţilor pentru butelii, presiunea maximă de probă fiind de 300 (450) bari.

Standul poate fi utilizat la probarea hidraulică, pentru presiuni mai mici de 300 (450) bari, a oricărui reper ce poate fi cuplat printr-un adaptor la stand (corpuri de robinet, conducte, furtune cu racorduri sertizate, etc.).

Agentul de lucru utilizat pentru creşterea presiunii în reperul supus probei hidraulice este apa dedurizată, fără impurităţi.

La proiectarea acestui produs s-au avut în vedere Prescripţiile Tehnice colecţia ISCIR în vigoare, precum şi normele naţionale referitoare la protecţia muncii şi PSI specifice locului de muncă.

Pentru probarea buteliilor de oxigen se va utiliza varianta SPH-Ox-300(450).


DESCRIERE

Standul de probe hidraulice este conceput în două variante constructive: cu un post de lucru sau cu două posturi de lucru.

Standul de probe hidraulice este compus din următoarele părţi componente (vezi desenul izometric):

Pompă hidraulică (poz. 3), fixată pe un suport vertical, care, prin intermediul unui piston acţionat manual de o manetă, creşte presiunea apei ce intră în cilindrul pompei prin supapa de intrare şi o împinge către reţeaua de distribuţie prin supapa de ieşire. La ieşirea din pompa hidraulică este montat un manometru pe care se urmăreşte în permanenţă presiunea din pompă. Apa este absorbită în pompă prin intermediul unui furtun (poz. 2), din rezervor (poz. 1).

Reţea de distibuţie cu unul sau două posturi de probe, care are rolul de a distribui agentul sub presiune către ansamblul/ansamblurile de racordare (posturile de lucru), respectiv către rezervorul de apă, în cazul purjării. Reţeaua de distribuţie cu un post de probe este compusă dintr-un distribuitor hidraulic (poz. 7) având un corp distribuitor, două robinete, unul pentru alimentare (poz. 6), celălalt pentru purjare (poz. 8), precum şi o conductă de oţel pentru alimentare (poz. 5) şi o conductă de legătură la butelie (poz. 9, 13), un furtun pentru purjare (poz. 4) şi un manometru. Reţeaua de distribuţie cu două posturi de probe diferă de reţeaua cu un post prin aceea că are două distribuitoare hidraulice (poz. 7), un teu (poz. 12), o conductă de alimentare (poz. 5), două conducte de distribuţie (poz.11), două conducte de legătură la butelii (poz. 9 – 13), două furtune pentru purjare (poz. 4) şi două manometre;

Subansamblele principale ale standului de probe hidraulice sunt susţinute de suport vertical pompă şi aplică prindere distribuitoare hidraulice. Racordul la butelii cu filet W28,8X1,814 (poz. 10). Rezervor (poz. 1), executat dintr-o ţeavă ce are ataşată o coloană din furtun transparent, pentru urmărirea nivelului apei şi o riglă de nivel, pentru citirea diferenţei nivelului apei după descărcarea presiunii din recipientele probate. În rezervor se stochează apa folosită la ridicarea presiunii din recipientele ce se probează şi în el se golesc recipientele probate, prin furtunele de alimentare, respectiv de purjare.

Furtunele se introduc în rezervor la maximum de adâncime şi vor rămâne aşa pe toată durata folosirii standului. Din când în când, înainte de acţionarea pompei hidraulice, se va completa apa din rezervor, pentru a avea o rezervă suficientă care să evite epuizarea apei din rezervor şi asigurarea limitei de măsurare a riglei de nivel.

Stand de proba hidraulica cu doua posturi

Stand de proba hidraulica cu un post